Thursday, August 14, 2014

Обсидиан - Дженифър Л. Арментрaут

Поредица: Лукс
Заглавие: Обсидиан
Автор: Дженифър Л. Арментроут
Издателство: Егмонт България




Здравейте драги читатели, имам удоволствието да споделя, че от днес нататък петъците ще са дните за ревюта на български. Благодаря ви за отделеното време.

  Преди около два месеца реших най-накрая да започна превъзнасяната поредица ,,Лукс'' на Дженифър Л. Арментрaут. В началото подходих малко резервирано към тази поредица, заради корицата и ви съветвам да НЕ правите тази огромна грешка. След като прочетох първите няколко страници, бях напълно очарован от книгата и героите.

Резюме:

                               Никак не е приятно да започнеш всичко отначало.

  Това определено е чувството, което Кейти изпитва, когато е принудена да изостави живота си във Флорида и да се премести в дълбоката провинция на Западна Вирджиния. И последното, което е очаквала е да срещне Деймън Блек.

  Деймън е по-различен от всяко момче, което Кейти е срещала. Той е арогантен, супер дразнещ, заслужаващ да бъде намушкан и добре де, изключително привлекателен. Въпреки това обаче, Кейти е решена да стои далеч от него... До нощта, в която целият и свят се преобръща.

Ревю:

 Ще започна с Кейти. В началото е представена като обикновена тийнейджърка - ядосана, защото трябва да се премести от плажовете и жегата на Флорида в забравената от бога Западна Вирджиния. Също така не отнема и много време да разберете какво е хобито ѝ - четенето на книги. Не само това, но и тя като мен е блогър и прави ревюта на книги. Това е нещото което най-много ми хареса в началото.

 Моментът, когато се запознава с Деймън е един от най-любимите ми в цялата поредица. Тази сцена е написана по толкова добър начин и причината е стилът на писане на Дженифър. Тя казва толкова много с толкова малко думи, че човек да не повярва. Той е комедиен, в същото време сериозен, кара те да прелиташ през страниците и просто те кара четеш още и още. Това е нещото, което най-много ми харесва. Не мога да не споделя мнението си за това колко добре са развити героите. Всеки от тях се развива по свой собствен начин и те карат да изпитваш... всякакви чувства към тях. Понякога се държат като тийнейджъри, друг - като възрастни, с други думи както се държат 17-18 годишните. Не напразно книгите ѝ са бестселъри на множество класации в цял свят.

 Да се върнем на сцената. Деймън е показан още от първия път като този арогантен, дразнещ идиот, който ти се ще едновременно да фраснеш и целунеш. Така поне мисли Кейти и така успява да влезе под кожата ѝ.

 С времето, когато историята започне да се развива започваме да разбираме защо Деймън е такъв, защо е дръпнат и арогантен. Запознава ме се и със сестра му - Ди, пълната противополжност - нежна, умна, мила и неземно красива като Деймън. Това е единствената им прилика... и това, че не са от тази планета. Този елемент от историята е описан по изключтелно невероятен и описателен начин. Веднъж започнали да се запознавате с историята на извънземните нещата се оплитат. Разбирате защо са на Земята, с какви намерения са и още много неща, свързани с тях.

 В ,,Обсидиан" са изполвани доста термини и обръщения, които са не-лесно преведими. Тук свалям шапка на Егмонт и преводачите им. Като човек чел книгата и на двата езика съм изключително доволен от превода. Преводачът(Ирина Алексиева) и редакторите са си свършили работата, запазвайки детайлите от стила на Дженифър.

 В заключение мога да кажа, че книгата е изключително добре написана и преведена, като не изпуснати игрите на думи на авторката. За феновете на жанровете фентъзи, фантастика, роматика и екшън книгата ще бъде четиво за един следобед, който ще ви накара да забравите за проблеми и работа и ще ви потопи в един друг свят като ви кара да се смеете, въздишате и ще ви държи в напрежение до последната дума.

Отново искам да благодаря на Егмонт България, че предоставят книгата на българския пазар.

                                                         Моята оценка: 
                                       5 от 5 звезди
                          

http://youtu.be/A9aI8VE-mSE

No comments:

Post a Comment